A hazánkban termesztett hagymafélék (Allium sp.) fajai – levelük alapján két csoportba sorolhatók:
1. Hengeres (csöves) levelűek:
– Allium cepa – vöröshagyma,
– Allium ascalonicum – salottahagyma,
– Allium fistulosum – téli sarjadékhagyma,
– Allium schoenoprasum – metélőhagyma.
2. Lapos (szálas) levelűek:
– Allium sativum – fokhagyma,
– Allium porrum – póréhagyma.
Közülük üzemi termesztésben a vöröshagyma, a fokhagyma és kis területen a póréhagyma fordul elő, a többi hagymafaj a házikertek növénye.
Tovább
Középkései fajta. A hagyma széles ellipszis alakú. Külső héja sötétlila. Húsa ízletes, enyhén csípős. Kiváló salátákba.
Tovább
Középkorai érésű. Gömb alakú, aranysárga héjú, fehér húsú, jó ízű, jól tárolható fajta.
Tovább
Friss fogyasztásra, salátákhoz alkalmas hagymafajta. A hagymák színe aranysárga, míg a belsejük fehér, édes. Jól tárolható, akár 3-4 hetet is eláll betakarítás után
Tovább
Tenyészideje 120-130 nap. Hagymája közepes nagyságú, lapitott formájú, héja sárgásbarna, húsa krémes-fehér. Jól tárolható.
Tovább
Nyári - őszi termesztésre alkalmas fajta. Hosszú szárú, világoszöld levelű, értékes fehér szárrészű növény. A fogyasztható rész 55-65 cm.
Tovább
Friss fogyasztásra!
Kiváló salátahagyma friss fogyasztásra.
A hagyma gömb alakú, 150-200 g átlagtömegű.
Külső és belső levele is sötétlila. Elsősorban fris fogyasztásra ajánlott.
Tovább
Téli sarjadékhagyma!
A legkorábban szedhető évelő hagyma. Hagymája ujjnyi vastag, hengeres.
Tovább
Közepes tenyészidejű, fehér héjszínű gyöngyhagyma. Sűrűbben és mélyebbre vetjük, mint a hagyományos vöröshagymát, hogy szép fehér maradjon. Nyers fogyasztásra, savanyításra alkalmas.
Tovább
Savanyításra!
Közepes tenyészidejű (70 nap), fehér héjszínű gyöngyhagyma. Sűrűbben és mélyebbre vetjük, mint a hagyományos vöröshagymát, hogy szép fehér maradjon. Nyers fogyasztásra, savanyításra alkalmas.
Tovább
Savanyításra!
Közepes tenyészidejű (70 nap), fehér héjszínű gyöngyhagyma. Sűrűbben és mélyebbre vetjük, mint a hagyományos vöröshagymát, hogy szép fehér maradjon. Nyers fogyasztásra, savanyításra alkalmas.
Tovább
Különleges, nagyon lapított formájú fajta. Helybevetéssel termesztjük. Héja szalmasárga, húsa fehér színű. Íze édes, nagyon zamatos. Grillhagymaként vagy savanyításra kiváló.
Tovább
Bőtermő, lapított gömb alakú fajta!
Nagy termőképességű, középhosszú tenyészidejű, egyéves termesztésre alkalmas fajta. A hagyma gömb alakú, nyaki része jól záródik. Külső héja sötétlila, húsa ízletes, enyhén csípős. Kiváló saláta alapanyag.
Tovább